Εχτές το απόγευμα παρόλη τη ζέστη αποφάσισα να φτιάξω με τα παιδιά ένα κέϊκ, να τα κρατήσω λίγο απασχολημένα και μακριά από την τηλεόραση... Είναι ένα κέικ σκέτη αμαρτία και πολύ νόστιμο, ιδιαίτερα να σας αρέσουν τα σχετικά υγρά κέικ...
Υλικά
1 πακέτο Μαργαρίνη (250γρ)
1 ποτηρι νερο
7 κ. σ. κακάο σκόνη
2 1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ. σ. κονιάκ
6 αυγά
2 βανιλιες
2 κ.σ. κοφτές μπεϊκιν πάουντερ
1,5 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Βήμα 1ο
Χωρίζουμε τα 6 αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Βήμα 2ο
Σε
μία κατσαρολίτσα βάζουμε το μπλοκ μαργαρίνης, το νερό, το κονιάκ, το
κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η μαργαρίνη και
να διαλυθεί καλά το κακάο. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα αυτό,
προσθέτουμε τα 6 κροκάδια ένα ένα ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να
ομογενοποιηθούν τα υλικά και την μία βανίλια. Από αυτό το μείγμα κρατάμε
ένα ποτήρι, θα το χρησιμοποιήσουμε ως σάλτσα σοκολάτας πάνω από το κέικ
μετά το ψήσιμο, όπως φαίνεται στην φώτο....
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη δεύτερη βανίλια..
Έπειτα
με προσεχτικές κινήσεις ανακατεύουμε τη μαρέγκα στο σοκολατένιο μείγμα
που φτιάξαμε... Για να εξασφαλίσουμε ένα αφράτο και πετυχημένο κέικ
πρέπει οι κινήσεις μας με την μαρίζ (σπάτουλα) να είναι απαλές από κάτω
προς τα πάνω και ομοιόμορφα να ανακατεύουμε με συντομία...
Βάζουμε το τελικό μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη ελαφρά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 50 περίπου λεπτά.
Οταν
πιστεύετε οτι είναι έτοιμο, βγάλτε τη φόρμα από το φούρνο και βάλτε ένα
πολύ μυτερό μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού. Αν βγεί στεγνό είναι έτοιμο,
αν όχι θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα.
Οταν
βγάλουμε τη φόρμα από τον φούρνο αφήνουμε κανα 10λεπτο να κρυώσει και
σερβίρουμε σε ωραία πιατέλα. Περιχύνουμε το κέικ με τη σάλτσα που έχουμε
φυλάξει... Καλή Επιτυχία!!!!
Μερικές Συμβουλές
- Οταν η συνταγή απαιτεί μαρέγκα προτιμήστε τα αυγά να είναι κρύα για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Ο φούρνος πρέπει να μένει κλειστός μέχρι τέλους αν θέλουμε να φουσκώσει σωστά το γλυκό μας και γενικότερα ολα τα κέικ μας.
- Πάντα ανάβω τον φούρνο τη στιγμή που μαζεύω τα υλικά μου στον πάγκο.
- Το σκεύος στο οποίο χτυπάμε την μαρέγκα πρέπει να είναι πολύ καθαρό και να μην υπάρχει ίχνος από λιπαρές ουσίες για να φουσκώσει σωστά.
- Το καλοκαίρι διατηρείται στο ψυγείο και είναι ιδιαίτερα νόστιμο παρέα με παγωτό, ακόμα καλύτερα δε με σπιτικό!
γιάαααμι!! φαίνεται πεντανόστιμο!! θα το δοκιμάσουμε και εμείς, δίκιο έχεις, είναι και ένας ωραίος τρόπος να κρατήσουμε τα πιτσιρίκια μακριά απο την τιβι για καμια ωρίτσα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστούμε για την συνταγή Ειρήνη!! φιλιά!!
Φαίνεται φοβερό Ειρήνη! Να το απολαύσετε... ή μήπως τελείωσε κιόλας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορίτσια είναι απίθανο! Το φάγαμε στης Ειρήνης, μας έβαλε και για το σπίτι τρεις κομματάρες και δεν πρόλαβα ούτε ψίχουλο!!!!! Ευχαριστούμε Ειρήνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα τα κριτσινακια !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολυ Ειρήνη