Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικο Σπιτάκι Τζιντζερμπρεντ - Christmas Gingerbread House

Τι κάνετε φίλοι μου; Εγώ....χτίζω!!!!!!!!! Μμμ, μάλλον κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από όσα έχω κάνει ποτέ και ειλικρινά, το καταφχαριστήθηκα!!!!!

Η απόφαση πάρθηκε από παρότρυνση των χρυσοχέρων φιλεναδων μου Ν. και Κ. οι οποίες, με έβαλαν καλά καλά στην "πρίζα" και σας παραθέτω φωτογραφίες πιο κάτω! Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή με ελάχιστα μυστικά και καμία δυσκολία. Μόνο λίγη υπομονη χρειάζεται για το κάθε βήμα.

Συνταγή Ζύμης

1 κιλο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
3 κουταλάκια κανέλα
3 κουταλάκια τριμένο γαρίφαλλο σε σκόνη
3 κουταλάκια σκόνη πιπερόριζας (ginger)
1 κουταλάκι αλάτι
2 μεγάλα αυγά (βιολογικά κατά προτίμηση)
350 γρ μελάσσα (στο ράφι με τα βιλογικά προϊόντα συνήθως)

Οδηγίες


Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε στο φτερό το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα και να φουσκώσει λίγο. Κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τα αβγά ένα ένα και την μελάσσα μέχρι να γίνει ομοιογενές μίγμα. Χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλευρι. Η ζύμη δεν χρειάζεται να είναι πολύ σκληρή, μάλλον πολύ μαλακή θα έλεγα πως είναι... Χωρίστε την σε δύο μέρη και τυλίξτε την ζύμη σε διάφανη μεμβράνη, βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Αυτό θα εξασφαλίσει πιο εύκολη την όλη διαδικασία στο άνοιγμα της ζύμης.
Ανοίξτε την ζύμη ανάμεσα από δύο λαδόκολλες, ωστε να μπορείτε να μεταφέρετε με ευκολία το κομμένο σας πατρόν της ζύμης, τα κομμάτια δηλαδή του σπιτιού σας, επάνω στο ταψί σας... Το Διαδίκτυο είναι ΓΕΜΑΤΟ με δωρεαν πατρόν και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα, ανάλογα με τις διαστάσεις του σπιτιού που θέλετε να φτιάξετε. Εχει σημασία όταν κόβετε το πατρόν επάνω στη ζύμη το μαχαίρι σας να είναι τελείως κάθετα. Αυτό θα εξασφαλίσει καλύτερες άκρες των πλευρών και θα διευκολύνει το κόλλημα τους κατά την συναρμολόγηση.. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά στους 170-175C. Αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά πριν μεταφέρουμε τα κομμάτια σε σχάρα να κρυώσει (για να μη σπάσουν).

Αυγογλάσσο

2 ασπράδια αβγών
400 γρ ζάχαρη άχνη (1 πακέτο)
ενα κουταλάκι γλυκερίνη (προαιρετικά για να γυαλίζει το γλάσσο)

Σε ένα ΠΟΛΥ καθαρό μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν καλά. Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και την γλυκερίνη στο τέλος και εξακολουθούμε το χτυπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει σαν.. μμ..σαν κόλλα άσπρης σιλικόνης (αυτή που κολλάμε τα πλακάκια!!). Επειδή σημασία έχει και το βάρος του ασπραδιού και η υγρασία, καλό είναι να βάζετε την άχνη σιγά σιγά προς το τέλος και την γλυκερίνη φυσικά. Εάν είναι υδαρό το μίγμα βάλτε και ακόμα λίγη άχνη, αλλά κουταλιά κουταλιά...

Θα χρειαστείτε δύο δόσεις της παραπάνω συνταγής. Η μία δόση είναι για το "τσιμέντο-κόλλα" του σπιτιού σας. Η άλλη θα χρησιμοποιηθεί για τον στολισμό του σπιτιού!



Εχω και βοήθεια στην κουζίνα...εδώ δοκιμάζει την γεύση της ζ.υμης!

Με "βιτρώ"!!!
 Αν σας αρέσει το βιτρώ σας προτείνω να σπάσετε λίγες καραμέλες στα κενά και αυτά λιώνοντας στο ψήσιμο θα μεταμορφωθούν! Τώρα βέβαια...περιμένουμε. Πρέπει να περιμένουμε μία μέρα, τουλάχιστον, αλλα αν βιάζεστε αρκούν και 3 με 4 ώρες. Εγώ περίμενα μια μέρα...


Και ξεκινά η συναρμολόγηση!

Το αβγογλάσσο το χρησιμοποιώ σε σακούλα κορνέ πλενόμενη, αλλά μπορείτε και σε σακούλες μίας χρήσεως τοποθετώντας μύτη κορνέ ή απλα κόβοντας την μυτούλα...


Επί τω έργω...



Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει...Καραμελάκια, ζελεδάκια, σοκολατένια φυστικάκια και μαρσμέλοους!



Λεπτομέρειες μπαίνουν στο φινάλε!
Το να πω ότι είμαι κατενθουσιασμένη είναι το λιγότερο!!!! Θέλω να φτιάξω κι αλλα ΠΟΛΛΑ! Να σας πω επίσης οτι είναι πεντανόστιμο και το σπίτι μύρισε ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ Χριστούγεννα!

Αφήστε τα πιτσιρίκια να σας βοηθήσουν με το στόλισμα και ξεχαστείτε...Ερχονται Χριστούγεννα, όλοι μας έχουμε ανάγκη από λίγη ξεγνοιασια εξάλλου!

Καλή Επιτυχία σας εύχομαι και Καλές Γιορτές!