Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Καπκεϊκ Βατόμουρο με Γιαούρτι - Yogurt & Raspberry Cupcake

Καλησπέρα!


Δεν ξέρω αν έχετε την συνήθεια να ψάχνετε για συνταγές ή να τις μαζεύετε όπως εγώ, ένα είναι όμως το μόνο σίγουρο! Αν φτιάξω κάποια συνταγή που αρέσει, μένει για πάντα στο βιβλιαράκι των συνταγών μου και αυτή που θα δείτε είναι υπέροχη για τους λάτρεις των φρούτων του δάσους, μία συνταγή που μου έφερε εικόνες στο μυαλό από τα παιδικά μου χρόνια...





Αυτή την συνταγή την βρήκα σε ένα μικρό, ξεχασμένο βιβλιαράκι για καπκέικ, το οποίο θυμήθηκα όταν τυχαία συνάντησα σε Σ/Μ βατόμουρα κατεψυγμένα, τέλεια για αυτή την περίσταση. Η συνταγή έχει τα εξής υλικά:

2 αυγά, 150γρ ζάχαρη, 1 φακελάκι βανίλια με ζάχαρη, 100ml σπορέλαιο,
100γρ γιαούρτι, 175 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ,
150 γρ φραμπουάζ κατεψυγμένα (ή φρέσκα) - βατόμουρο

Για την επικάλυψη-φρόστινγκ
60γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), 60γρ φρέσκο τυρί κρέμα, 50γρ βατόμουρο φραμπουάζ,
350γρ ζάχαρη αχνη κοσκινισμένη, 12 φρέσκα βατόμουρα για τον στολισμό των καπκέικ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμένουμε τον φούρνο πριν συγκεντρώσουμε τα υλικά μας στους 170 C. Χρησιμοποιούμε μια φόρμα για καπκέικ κ την βουτυρώνουμε ή για ευκολία τα χαρτάκια για καπκέι σε κάθε θηκούλα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια μέχρι να φουσκώσουν και να αλλάξουν χρώμα Προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και το γιαούρτι. Σε ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Μοιράζουμε στης θήκες, βάζουμε μέσα και μερικά παγωμένα φραμπουάζ και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά. Τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός καπκέικ μετά το πέρας των πρώτων 20 λεπτών, ίσως χρειαστεί 2-3 λεπτά ακόμα. Κατόπιν αφήνουμετα κεκάκια σε σχάρα ζαχαροπλαστικής να κρυώσουν πολύ καλά πριν επιχειρήσουμε να τα στολίσουμε.

Παράλληλα εάν έχουμε φρέσκα βατόμουρα τα ψιλοκόβουμε και τα περνάμε από σουρωτήρι. Εάν δεν έχετε φρέσκα αλλά κατεψυγμένα όπως εγώ απλά τα πέρασα από το μούλτι. Γι αυτό ίσως χρειαστείτε λίγη παραπάνω ζάχαρη άχνη (θα το δείτε μετά!)...
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το τυρί κρέμα για 2 λεπτά και σταδιακά την άχνη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα φραμπουάζ. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 15-20 λεπτά. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε μια σακούλα κορνέ με μια μύτη αστέρι και γαρνίρετε τα καπκέικ σας. Στην φώτο θα δείτε πως χρησιμοποίησα μικρά ζαχαρωτά γράμματα της αγγλικής αλφαβήτας, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη!

Είναι πεντανόστιμα και θα το εκτιμήσουν όσοι αγαπούν αυτή την λατρεμένη γεύση των κόκκινων φρούτων του δάσους!

Καλή σας επιτυχία!!!!

Υ.Σ: Μερικά tips!
Φροντίζουμε τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο φούρνος καλά προθερμασμένος.
Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τα 2/3 για καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικό.
Την ζάχαρη άχνη πρώτα την ζυγίζουμε και ΜΕΤΑ την κοσκινίζουμε.
ΜΗ βιάζεστε!!! Αφήστε τα να κρυώσουν πολύ καλά πριν αρχίσετε το γαρνίρισμα με φρόστινγκ.
Χρησιμοποιήστε μια κουτάλα παγωτού αν έχετε για ομοιόμορφο γέμισμα στις θηκούλες.


xxx
Ειρήνη