Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Επιστροφή και πάλι.... I'm back again....

Long time, no see λένε, κοινώς χάθηκα από το μπλογκόσπιτο μου για πολύ καιρό... Μία η δουλειά, μία το ένα και μία το άλλο, όμως χειμώνιασε πια και δεν υπάρχουν δικαιολογίες, επιστροφή λοιπόν στο μπλογκόσπιτο. 
Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάτσει στάσιμη... Ολο και με κάτι καταπιάνομαι. Τώρα λίγο παραπάνω ασχολούμαι με την ραπτομηχανή μου, εννοείται πως η ζαχαροπλαστική πάντα είναι η μεγάλη μου αγάπη και τα χαρτάκια μου με φλερτάρουν να καταπιαστώ μαζί τους σύντομα.
Σήμερα σας έχω συνταγή. Πριν λίγες μέρες γιόρταζε ο μικρός μου και θέλαμε να πάμε κεράσματα στην τάξη του. Με βάση τα σοκολατένια καπκέικ (θα σας πω πως γίνονται) και με φρόστινγκ από λιωμένη χρωματιστή σοκολάτα ή κάντυ μελτς (candy melts), ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η γιορτούλα του στην τάξη του. Τα candy melts πλέον υπάρχουν σε Ελληνικά διαδικτυακά μαγαζιά με υλικά ζαχαροπλαστικής, τα δικά μου ήταν από Αγγλία (ας είναι καλά τα αδερφάκια μου), οπότε θα μπορέσετε να τα προμηθευτείτε πολύ εύκολα. 

Τα υλικά είναι πολύ απλά και η συγκεκριμένη συνταγή βγάζει 12 κομμάτια σε θήκη για κανονικά μαφιν/καπκέικ.

  • 125γρ σοκολατα κουβερτουρα (σταγόνες ή σε κομματακια κομμένη)
  • 125 γρ γάλα
  • 30 γρ σκόνη κακάο (ή 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες)
  • 125γρ ζαχαρη
  • 125 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά 
  • 125 γρ αλευρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
Εγώ σαν φρόστινγκ χρησιμοποίησα candy melts κίτρινα και μπλε, από 100γρ αντίστοιχα στα 12 καπκέικ. Υπάρχει και άλλη επιλογή όπως πχ. γκανάς, βουτυρόκρεμα, κτλ.
Τα candy melts έχουν την ίδια συμπεριφορά σχεδον με την λευκή σοκολάτα, άρα θέλει προσεκτικό λιώσιμο σε μπεν μαρί, χωρίς να ακουμπάει το σκεύος το καυτό νερό και σχετικά γρήγορο ανακάτεμα. Το στρώσιμο επάνω στο καπκεικ το έκανα με μικρή σπατουλίτσα, το έχω κάνει όμως και με απλό μαχαίρι με στρογγυλή σχετικά μύτη (όπως το μαχαίρι που απλώνουμε το βούτυρο).

Οδηγίες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170C και ετοιμάζουμε το ειδικό ταψί  για καπκέικ  με χάρτινες θήκες ή θήκες σιλικόνης για καπκέικ.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε μαζί το γάλα, την σοκολάτα και την σκόνη κακάο και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά μαζί και να γίνει ένα λείο μείγμα. Το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να κάνουμε την υπόλοιπη διαδικασία. 
Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, προσέχοντας να έχει ενσωματωθεί το πρωτο πριν ρίξουμε το δεύτερο. Ενδιάμεσα για να μη "κόψει" το μείγμα ρίχνω και μια κουταλιά αλεύρι.
Κοσκινίζω σε ξεχωριστό μπωλ το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ.
Ριχνω στο μπωλ του μίξερ το μείγμα της σοκολάτας και σταδιακά σε δυο δόσεις το κοσκινισμένο αλευρι-μπέικιν πάουντερ.  Χρησιμοποιώ την σπάτουλα κάθε φορά για να ανακατεύω ότι έχει μείνει στα τοιχώματα του μπωλ και να ομογενοποιηθεί σωστά το μείγμα μας. 
 Μοιράζω με σκουπ παγωτού στις θήκες και ψήνω για περίπου 20 λεπτά. Προτείνω πάντα την δοκιμή της οδοντογλυφίδας, ο κάθε φούρνος τίνει να είναι διαφορετικός.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω είναι πάντα τα υλικά σας να βρισκονται σε θερμοκρασία δωματίου (πχ αυγά, γάλα, κα) και αν μπορείτε να επενδύσετε σε ένα θερμόμετρο φούρνου για μεγαλύτερη ευκρίνεια. 


 Καλή Επιτυχία λοιπόν, δοκιμάστε τα και θα εκπλαγείτε πόσο εύκολα και νόστιμα είναι.


Εις το επανιδειν και πιο σύντομα αυτή τη φορά ελπίζω,

Ειρήνη...
Και μερικές φωτογραφίες από προηγούμενα καπκέικ που έγιναν με αφορμή κάποια γιορτή....και όπως βλέπετε την σοκολάτα την αγαπώ ιδιαίτερα στις περισσότερες μου δημιουργίες!