Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Μαρμελαδίτσα Βερίκοκο–Apricot Jam


Τι κάνετε; Πως πάτε από ζέστη; Για να είμαι ειλικρινής ήδη έχει αρχίσει να με κουράζει, μάλλον πρέπει να το πάρω απόφαση οτι εγώ και η ζέστη δεν θα γίνουμε ποτέ φίλες!,
Αλλά επειδή η παραγωγή μας σε βερίκοκα ήταν σχετικά καλή, είπα και γω να δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδα, την οποία φτιάχνει η Φ. και μου αρέσει πολύ. Τα δε παιδιά μου τρελαίνονται!!!
Η συνταγή είναι πολύ απλή.
Υλικά
1 κιλό βερίκοκα ώριμα ποικιλάς Μπεμπέκου (κατά προτίμηση)
800 γραμμαρια ζάχαρη
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
Προαιρετικά: ενα κλωναράκι μικρό αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Φροντίζω να πλύνω τα βερίκοκα και να τα αφήσω να στεγνώσουν λίγο. Μετά αφού τα χωρίσω στη μέση, τα κόβω κομματάκια και τα περνάω από το μπλέντερ να γίνουν πολτός. Σε μία κατσαρόλα βάζω το χυλό με τη ζάχαρη και περιμένω να πάρει την πρώτη βράση. Εν τω μεταξύ χρησιμοποιόντας μια καθαρή ξύλινη κουτάλα κατα προτίμηση, ανακατεύω συνεχώς. Οταν αρχίσει να βράζει βγάζει αφρό, τον οποίο αφαιρώ προσεχτικά μέχρι να καθαρίσει όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρο, αλλά είναι απαραίτητο για να μας πετύχει η μαρμελάδα. Συνεχίζω το ανακάτεμα. Θέλει γύρω στα 20-30 λεπτά βράσιμο (από την έναρξη βρασμού). Προς το τελείωμα προσθέτω και τον χυμό λεμονιου. Ο χυμός λεμονιού είναι ο πιο φυσικός τρόπος να προσθέσουμε πηκτίνη στην μαρμελάδα και στα γλυκά του κουταλιού.  Ενα κόλπο που είδα στον Παρλιάρο για να δούμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας είναι να βάλουμε μια κουταλια σε ένα πιατάκι, να το αφήσουμε να κρυώσει λίγο να το χαράξουμε με ένα μαχαιρι. Αν μείνει, “σταθεί” η γραμμή, τότε είναι έτοιμη.
Τα βάζα που χρησιμοποιώ είναι πάντα αποστειρωμένα. Ο πιο απλός τρόπος είναι να τα τοποθετήσουμε βρεγμένα, ανάποδα σε σχάρα πανω σε πετσέτα, στον φούρνο στους 100 C για 10 λεπτά.
Συνηθίζω πάντα να την αφήνω όλη νύχτα σκεπασμένη με μια απλή πανινη πετσετούλα. Ετσι την επόμενη μέρα αν πιστεύω οτι είναι πιο υδαρή από όσο πρέπει, απλά την βράζω για 5 ακόμα λεπτά.
Την ίδια συνταγή έχει κάνει η πεθερά μου με ροδάκινο και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.
DSCF4279
Εύχομαι να την δοκιμάσετε, αξίζει και είναι ότι πιο ωραίο με το καφεδάκι το πρωί, τυλιγμένη σε κρέπα ή σε ρολό!!!
Φιλιά!

1 σχόλιο:

  1. OH my God.....looks delicious. M M M ;-D What a blessing to have an original recipe from your mama. And you grow the apricots? Wow!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας ευχαριστώ θερμά, warm comments warm the heart xxx!